Више од милион становника Калифорније без струје

САКРАМЕНТО: Више од милион људи у Калифорнији остало је без струје, након што је главна дистрибутивна компанија прекинула снабдевање као меру предострожности, поучена искусвом од прошле године, када су јаки ветрови изазвали смртоносни пожар у тој америчкој савезној држави.
e
Фото: Tanjug (Alan Dep/Marin Independent Journal via AP)

Ова драстична мера изазвала је дуге редове у супермаркетима и продавницама техничке робе у северном делу Калифорније јер су људи пожурили да купе вентилаторе, батеријске лампе, батерије...

У школама и на универзитетима настава је отказана, а затворена су и бројна предузећа и продавнице, преноси АП.

Компанија Пацифик Gas&Electricity упозорила је раније да би без струје могло да остане скоро два милиона људи у близу 30 округа у Калифорнији.

Компанија је саопштила да ће струју искључити из предострожности у среду и позвала становнике и фирме да се припреме да буду без струје чак седам дана.

Пацифик Gas&Electricity је раније саопштио да је "могуће" да је опрема те компаније за дистрибуцију електричне енергије изазвала један од најсмртоноснијих пожара у Калифорнији, 2018. године, када су далеководи запалили околно дрвеће.

Истрага калифорнијског Одељења за шумарство и заштиту од пожара утврдила је да је та компанија одговорна за пожар у којем је погинуло 85 људи.

Метеоролози су најавили да ће у среду почети да дувају јаки, разарајући ветрови, који би, уз ниску влажност, могли да брзо рашире ватру.

EUR/RSD 117.5897
Најновије вести