Више од 1.000 миграната се ове године удавило у Средоземљу

ЖЕНЕВА: Више од 1.000 људи удавило се ове године у Средоземном мору, на путу из Либије за Европу, саопштила је Међународна организација за миграције (ИОМ).
Brod sa migrantima Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Само у последњих неколико дана су се удавиле 204 особе, пошто се, у очекивању да у наредном периоду Европска унија усвоји оштрије мере према мигрантима, појачало број који су се одважили на такав пут."Алармантно је повећан број мртвих на мору испред обала Либије", изјавио је шеф либијске мисије ИОМ Отмар Белбеиси.

"Кријумчари и користе очајничка настојања миграната да оду пре него што Европа примени оштре мере за оне који прелазе Средоземље", рекао је он.Портпарол ИОМ Леонард Дојл каже да је пораст у броју миграната можда резултат побољшања времена и завршетка месеца Рамадана. 

"Али, такође је присутно сазнање да ЕУ почиње да јаче приступа том процесу, па они можда покушавају да се провуку док још могу. Кријумчари ће увек ставити профит испред безбедности", рекао је он. Упркос порасту смртних случајева последњих дана, њихов број је ипак упола мањи него за првих шест месеци прошле године. 

Пут преко Сахаре, а затим преко Средоземља и даље је најопаснија мигрантска рута на свету, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести