Вијетнам упозорио грађане на опасно загађење ваздуха

ХАНОЈ:  Вијетнам је данас упозорио грађане да ограниче активности на отвореном, јер је квалитет ваздуха у тој земљи данима, како се наводи, на "нездравом нивоу".
Zagađenje vazduha  Foto: pixabay.com, ilustracija
Фото: pixabay.com, ilustracija

Ниво опасних ситних честица познатих као ПМ2.5 у ваздуху два највећа града - Ханоју и Хо Ши Мину - упорно расте од почетка прошлог месеца, прелазећи "вијетнамске стандарде", саопштили су владини званичници.

Влада је за загађење окривила слабу кишу, као и пољопривреднике који су спаљивали остатке усева пиринча како би се припремили за нове засаде, преноси Ројтерс и наводи да се у тој земљи углавном користи угаљ за производњу електричне енергије.

Према подацима независног интернетског индекса квалитета ваздуха Ер вижуал, у Ханоју је очитавање ПМ2.5 повремено премашило 300 микрограма по кубном метру - што је највише у свету.У препоруци Светске здравствене организације о стандарду квалитета ваздуха стоји да је дозвољен ниво ПМ2.5 од највише 10 микрограма по кубном метру.

Загадење би могло постати политичко питање у Вијетнаму, где су се раније одржавали протести против деградације животне средине.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести