Венецуела: Гваидо позвао грађане да изађу на улице и скину Мадура са власти

КАРАКАС: У Каракасу су јуче одржани протести, предвођени опозиционим лидером Хуаном Гваидом, који је позвао грађане да изађу на улице и скину председника Николаса Мадура са власти.
Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido Foto: AP Photo/Fernando Llano
Фото: AP Photo/Fernando Llano

Гваидо је позвао на демонстрације широм земље како би поново оживео кампању покренуту против Мадура у јануару, а која је претходних месеци изгубила на јачини, наводи АП.

Он је позвао присталице, којих се окупило неколико хиљада, да остану и наредних дана на улицама, указујући на Боливију, где је после 18 дана протеста Ево Моралес, савезник венецуеланског председника Николаса Мадура, поднео оставку."Ако останемо код куће, изгубићемо", поручио је Гваидо уочи протестног марша са мањом групом присталица ка амбасади Боливије у источном делу Каракаса.

"Данас, сутра и у понедељак - бићемо на улицама", казао је Гваидо.Демонстранти су махали венецуеланским заставама, а Ројтерс примећује да је број окупљених био знатно мањи него почетком године, као и да учесници су мање оптимистични што се тиче промена.

"Они мисле да ћемо да успавамо народ Венецуеле, мисле да су инсталирали страх у наша срца. Данас, Венецуела проглашава победу на улицама", поручио је Гваидо окупљенима у источном делу Каракаса.Гваидо је рекао да ће опозиција у наредним данима одржавати демонстрације да би појачала притисак на Мадура, најавивши следеће окупљање за понедељак.

Канцеларија УН за људска права позвала је власти Венецуеле да дозволе одржавање мирних протеста. На улицама Каракаса није био већи број припадника безбедносних снага.Истовремено, одржан је и контрамитинг Мадурових присталица.

Мадурова Социјалистичка партија позвала је своје чланове да демонстрирају у знак солидарности са Евом Моралесом, који је поднео оставку на место председника Боливије и отишао у Мексико где је добио азил.Присталице Мадура носиле су црвене мајце и укрцале су се у аутобусе уз звуке салсе, упутивши се на митинг.

Мадуро се није лично обратио окупљеним присталицама, али је у поруци која је емитована преко разгласа и коју је преносила државна телевизија, рекао:"У Венецуели, нико се не усуђује да изведе државни удар. Овде, људи бране револуцију, демократију, суверенитет и устав".

Анонимни
17.11.2019 • 08:50
Dosadan je kao žvaka.
EUR/RSD 117.5388
Најновије вести