Варга: Мађарска није ушла у ЕУ да би се одрекла суверенитета

БУДИМПЕШТА: Мађарска министарка правде Јудит Варга поручила је данас да се "Мађарска никада није борила против Европе, већ за Европу", али да у ЕУ није ушла да би се "одрекла суверенитета".
Budimpesta
Фото: Дневник (М. Митровић)

Пољска и Мађарска данас су ставиле вето на ратификацију новог седмогодишњег буџета ЕУ у националним парламентима, због новог механизма којим се додела средстава условљава поштовањем владавине права у земљама чланицама.

Буџет 27-чланог блока од 1,8 билиона евра за период 2021.-2027. договорен је у јулу након тешких преговора, а требало би да ступи на снагу у року од неколико недеља.

„Мађарска се никада није борила против Европе, већ за Европу и за европску будућност наше деце и унука“, написала је Варга на свом Фејсбук налогу, додајући да су током продужених преговора о буџету "неке државе чланице и домаћа опозиција у рачун укључиле бројне теме", преноси агенција МТИ.

У време приступања ЕУ 2004. године, наводи она, "Мађарска није рекла ''да'' федералистичкој Европи, нити глобализму, а посебно не Сједињеним Европским Државама, већ савезу који се узајамно подржава и поштује, и који се заснива на јаким националним државама".

Истиче даље да се уласком у ЕУ, Мађарска није одрекла оног дела националног суверенитета „да одлучује с ким жели да живи у својој земљи“.

„Нисмо рекли ''да'' уласку у ЕУ да би Брисел могао да нам дефинише шта се сматра породицом, шта се назива браком и ко може да усвоји децу у Мађарској и под којим условима“, навела је Варга.

Додаје да није тачно да Мађарска није показала солидарност са другим државама чланицама током мигрантске кризе, те да је потрошила стотине милијарди форинти да би заштитила европске границе и помогла на домаћем тлу људима којима је помоћ потребна.

Супротстављајући се тврдњама мађарске опозиције, она је оценила да подршка ЕУ и кохезионо финансирање нису добротворне донације, већ плаћања на која Мађарска има право на основу уговора о ЕУ.

„Није Мађарска та која уцењује и врши притисак на Брисел у преговорима са ЕУ о буџету, већ Брисел уцењује нас. Свако ко познаје мађарску историју одлично зна да када је у питању будућност наше деце и унука, Мађари и Мађарска не праве компромисе, било да се ради о борби за независност или само о пуком вету", написала је Варга.

Мађарски премијер Виктор Орбан и председник пољске владе Матеуш Моравјецки су још прошле недеље засебно упутили писма челницима и институцијама ЕУ у којима су запретили ветом на буџет Уније.

„Нема договора ни о чему док се о свему не постигне договор“, написао је Орбан, преноси АП.

У интервјуу једној радио станици у петак, он је рекао да правило о владавини права као услову за добијање средстава из буџета ЕУ подсећа на „идеолошку уцену“ коју је примењивао Совјетски Савез.

„Ако заиста усвоје то правило, онда ћемо од Европке уније створити Совјетски Савез“, рекао је Орбан.

У Варшави, пољски министар правде Збигњев Зиобро изјавио је раније данас на конференцији за новинаре да „неће бити дата сагласност на овај механизам ЕУ“ јер ће он „радикално ограничити суверенитет Пољске“.

„Не ради се ту о владавини права, то је само изговор, лепе речи које су пријемчиве за ухо, већ се у ствари ради о институционалном, политичком поробљавању и радикалном ограничавају суверенитета", рекао је Зиобро, наводи АП.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести