У Вуковару нападнута два Србина: Пуповац упозорио на континуиране међуетничке сукобе

ВУКОВАР: Председник СДСС-а Милорад Пуповац рекао је данас на ванредној конференцији за медије сазваној због напада на двојицу младића српске националности да није дошао да говори како ко мора да ради свој посао, већ да упозори на континуиране међуетничке сукобе.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

Двојица младића српске нациналности нападнути су у Вуковару синоћ око 23 сата."Одлучили смо да сазовемо конференцију за новинаре и због напада пре три дана и синоћног напада, као и покушаја напада јутрос који је полиција спречила,“ рекао је Поповац, преноси агенција Хина.

Додао је да напади организованих група младих људи хрватске националности на младе припаднике српске заједнице у Вуковару и околини трају у континуитету више од годину дана, а у различитим појавним облицима покушали су да се прошире и на целу Републику Хрватску.

"Изгледа као да неко жели да изазове међуетничке сукобе у рату тешко страдалом граду и ратним страдањем дубоко трауматизованим његовим становницима. Док се у Книну и другим местима гради политика помирења, овде у Вуковару, пре 24 године започету и стварану политику помирења жели да се уништи, а у Книну компромитује и по могућности заустави,“ оценио је Пуповац, додавши да је то на штету Вуковара, Книна и целе Хрватске.

Сматра да се није на време препознало о чему се ради те да је реч "о насиљу с политичком позадином и политичким спонзорством".

"Реч је о насиљу којим се жели да суспендује или ограничи, како уставни поредак РХ тако и норме међународног поретка чијим је прихватањем Хрватска постала део светскога поретка мира, владавине права и међунационалне толеранције и равноправности," нагласио је Пуповац.

Оценио је да они који то чине, свесно или несвесно, настоје да претворе Вуковар од места посебног пијетета у место међуетничког, али и политичког сукобљавања. Зато, сматра, то није више ствар полиције већ свих који чувају уставни поредак и норме међународног поретка које је РХ прихватила као своје.

Истакао је да је вођство СДС С у Вуковар дошло да покаже пуну солидарност са свим грађанима Вуковара, како Србима, тако и Хрватима, свима који желе да овај град живи у миру, како по дану, тако и по ноћи."Желимо да овај град, у којем смо од 1996. представници водеће хрватске и водеће српске политике, буде град огледан по међуетничким односима, по култури мира и толеранције, то стварно постане", истакао је Пуповац.

Он је поручио како је СДС С дошао да каже људима да се не плаше оних који се служе политиком сукоба не би ли се на различите начине одржали на власти и покушали да супротставе уставним вредностима ове земље.Суграђанима хрватске националности поручио је да припадници српске заједнице неће учинити ништа да би се они осећали несигурно и замолио их да се створе претпоставке да млади људи српске националности имају право на мир, сигурност, слободу кретања и избора.

На питање новинара ко стоји иза напада, Пуповац је рекао да "…ко год стоји, сада је дотерао цара до дувара, а ко је цар препознаће се. Неко је дотерао до зида“.Новинарима се обратила и посланица у сабору из редова СДС С Драгана Јецков, и истакла да "ноћни живот у Вуковару има горак зачин који се зове међунационалну сукоби".

Додала је да је тако било и синоћ када су младићи српске националности стали пред пекаром, а иза њих из два аутомобила изашла је група људи у 30-им годинама и све се завршило разбијеним флашама, аутомобилом и главама, па на карју полицијским увиђајем, болницом и забринутим родитељима.

Додала је да ће Клуб СДС С-а интензивно пратити што се догађа с онима који нападају, као и са нападнутима, али и искористи посланичку могућност и покренути поступак измене Закона о прекршајима против јавног реда и мира уз пооштравање санкција како би се ове и сличне ситуације превенирале и зауставиле.

Полицијска управа вуковарско-сремска саопштила је јутрос о синоћњем нападу на двојицу младића, не наводећи мотиве нити националност учесника, а раније послеподне у додатном полицијском саопштењу навела да је истрага у току и да су приведене две особе које се доводе у везу с догађајем.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести