У Украјини заробљен држављанин Хрватске док је бежао из Мариупоља

ЗАГРЕБ: Министарство спољних и европских послова потврдило је данас да је у Украјини ухапшен хрватски држављанин не износећи више детаља због, како кажу, осетљивости ситуације.
e
Фото: screenshot

Снимак ухапшеног Вјекослава Пребега, који се борио у редовима украјинске војске у окупираном граду Маријупољу, објавила је руска телевизија РТ.

У саопштењу хрватског МВЕП се наводи да располажу сазнањима о заробљеном хрватском држављанину и да у сарадњи с украјинским властима настављају да раде на решавању овог случаја.

Наводе и да због, како кажу, осетљивости ситуације, у овом тренутку не могу да објаве више информација.

На снимку који је објавила РТ хрватски држављанин Вјекослав Пребег каже да је заробљен током покушаја бекства из опкољеног града заједно с неколицином других бораца.

Рекао је и да се придружио редовима украјинске војске још 2020. године како би добио украјинско држављанство.

Тада се, каже, то чинило као добра идеја, будући да је линија фронта у Донбасу била "стационарна", пренео је хрватски портал Индеx.

Како је додао, желео је држављанство због девојке у коју се заљубио, а која због болесне мајке није могла да напусти Украјину.

Мушкарац је наводно претходно у хрватској војсци провео пет година и тврдио је да није имао право борбено искуство.

"Пет година сам био пешак у хрватским оружаним снагама, то је све", рекао је и додао да пре није био укључен ни у какве сукобе.

Видео запис за Пребеговом изјавом можете да погледате ОВДЕ.

"Били смо одвојени од Азова"

Рекао је и да је имао мало искуства из прве руке с крајње десним украјинским јединицама, попут пук Азов. Иако је јединица суделовала у бици код Мариупоља уз његову бригаду, имали су слабу комуникацију и потпуно одвојено заповедништво, рекао је.

"Они суделују у одбрани, али ми имамо одвојену заповедну линију, потпуно одвојену. Они нису део украјинских оружаних снага", рекао је.

"Чуо сам и да су они фашисти и нацисти. Чуо сам и о страшним стварима које су радили грађанима. Чуо сам да има много криминалаца, овисника. Сам нисам ничему сведочио, али сам видио снимке страшних ствари које они раде. Огромне страхоте", рекао је.

"Нећу више узети оружје у руке"

Инсистирао је да никада више не би узео оружје у руке и да би се вероватно придружио некој добротворној организацији или Међународном црвеном крсту ако буде ослобођен. Стицање украјинског држављанства служењем у војсци била је погрешна одлука, рекао је.

"Верујем да сам требао да тражим друге начине за стиање украјинског држављанства, а не служење у оружаним снагама. Желим да преживим, желим да живим. Не желим више никада у животу узети оружје у руке. Желио бих се поновно придружити жени коју сам упознао овде у Украјини и, можда, разговарати више о истини, оном што се овде догодило, како су се према мени понашали људи који су ме заробили", рекао је.

Рекао је да га добро третирају те да му је у заробљеништву пружена сва потребна медицинска помоћ.

Међутим, његова судбина остаје неизвесна с обзиром на његово страно држављанство, пише РТ. У Доњецкој Народној Републици (ДПР) странци се сматрају плаћеницима. Ако буду осуђени, плаћенике очекује тешка казна, можда чак и смртна.

"Они ме сматрају заробљеником, али још увек говоре да сам плаћеник, да нисам службено припадник украјинских оружаних снага", рекао је.

(Дневник, Танјуг, Индекс)

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести