У Собрању бурно, за сада нема сигнала за потврду споразума 

СКОПЉЕ: Први дан расправе о уставним променама у складу са Преспанским споразумом о промени имена Македоније завршен је данас, а обележили су је дијаметрално супротни ставови посланика власти и опозиције, међу којима је најутицајнија ВМРО-ДПМНЕ. 
Sobranje Makedonija Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Према Преспанском споразуму, потписаном између Македоније и Грчке, та бивша југословенска република би требало да се зове Република Северна Македонија. Парламент има рок од 10 дана да (не)потврди тај спразум. За поврђивање споразума је потребна двотрећинска већина од укупно 120 посланика.

Расправи у парламенту је претходио референдум, који је био консултативне природне, али је окончан неуспехом јер је на гласање изашло несто више од 36 одсто грађана са правом гласа.

Упркос позиву премијера Зорана Заева на национално помирење како би се обезбедила двотрећинска већина за изгласавање споразума и боља будућност Македоније и свих њених грађана, за сада, нема сигнала да ће две стране, власт и опозиција, приближити ставове.

У парламенту су се, према писању дела македонских медија, током дана углавном размењивале оптужбе и критике власти и опозиције, а ван парламента је различито протумачено излагање премијера Заева о, како је рекао, праштању чланвима ВМРО-ДПМНЕ, којима се суди за изазивање нереда у Собрању, 27. априла прошле године, када је Албанац Таљат Џафери изабран за председника.

У парламенту и делу јавности та понуда Заева протумачена је као амнестија за оптужене чланове ВМРО-ДПМНЕ, док поједини министри у актуелној влади тврде да је премијер само позвао на јединство и помирење, те да нема говора о амнестији, односно да је Преспански споразум једно, а правда нешто сасвим друго.

Уколико парламент у року од 10 дана не изгласа Преспански споразум, уследиће расписивање ванредних парламентарних избора.Преспански споразум претходно је у петак усвојио парламентарни Одбор за уставна питања, већином гласова - за је гласало 10 посланика, а против је било седам.

ВМРО-ДПМНЕ не прихвата понуду премијера Заева за амнестију и помирење политичких странака, јер смата да је "27. април" политички измишљен случај, без доказа, без аргумената и да се користи с циљем политичких притисака.

"Педесет људи је месецима подвргнуто политичком прогону, тако да Зоран Заев може трговати својом слободом...Месецима се људи држе у притвору, народни посланици, уметници, обични грађани су означени терористима и постали су жртве прогона Заева. Ово јасно показује да ова влада не само због 27. априла, већ и због других случајева против ВМРО-ДПМНЕ води политички прогон, што је неморално и неетично. Ово је такође порука правосуђу да суде невиним људима. Они нису терористи ", каже генерални секретар Игор Јанушев.

Јанушев истиче да је зато тим људима потребна правда и позвао Заева да се извини њиховим породицама због политичког притиска.

"Тек онда може доћи до помирења. Правда мора доћи и због тога тражимо избор новог тужилаштва које ће наложити истрагу свих случајевима у којима постоји сумња да је прекршен закон и који ће непристрасно анализирати чињенице и доказе. Овде је прилика да Заев докаже да је за стварно помирење и за правду без услова. Ослободити људе од политичког прогона и из притвора са претпоставком њихове невиности", истакао је Јанушевић.

Док у парламенту траје расправа о уставним променама, испред зграде Собрања је у току протест грађана који се противе промени устава и назива земље.Протестанти су послали поруку посланицима да их народ није бирао са манатом да мењају име држави, као и да ће ту остати док актуелна влада не поднесе оставку.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести