У налету тајфуна у Јапану 35 мртвих, 17 несталих

ТОКИО: Најмање 35 особа је погинуло, а 17 се воде као нестали, у налету тајфуна Хагибис који је погодио Јапан.
w
Фото: TANJUG /Kyodo News via AP

Дан након што је тајфун погодио Токио и друге области у централним, источним и североисточним областима, ангажовано је око 27.000 припадника снага цивилне заштите, преноси Кјодо.

Они, између осталог, покушавају да спасу и око 360 људи у Нагану, где је река пробила насип. Локални званичници упозоравају да би ниво воде могао да достигне висину и до пет метара.

Налети ветра достизали су брзину и до 180 километара на сат и донели обилне падавине и снажне ветрове који су паралисали Токио.

Саобраћај је поремећен, а улице су пусте. Готово пола милиона домова остало је без струје, а делови централног и источног Јапана су поплављени, јавио је Ројтерс.

Јапанске власти су упутиле десетине хиљада спасилаца и војника у угрожена подручја.

Јапанска метеоролошка агенција издала је упозорење за Токио и околину, наводећи да се такав интензитет падавина види једном у 60 година, наводи Кјодо.

Агенција је саопштила да би количина кише тајфуна Хагибис могла да премаши количину која није виђена од најразорнијег тајфуна из 1958. године.

Премијер Шинзо Абе је у приправности у својој резиденцији, и око њега се налази тим званичника који прикупљају све податке о тајфуну.

Тајфун Ида који је погодио Јапан 1958. године за собом је оставио 1.200 жртава и бројне нестале, а узроковао је и изливање река из корита.

 

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести