У Канади значајне штете у удару олује "Фиона"

ОТАВА: Канадска источна обала Атлантика претрпела је значајну штету приликом снажног удара олује "Фиона" и у току је санирање последица, процена штете и поновно успостављање телекомуникација и снабдевања елекртичном енергијом, јавља данас Ројтерс.
1
Фото: Tanjug/Nigel Quinn /The Canadian Preš via AP

Олуја је погодика Канаду у суботу, а званичници наводе да ће бити потребно дуже време да се санира штета коју је "Фиона" изазвала.

Најјача олуја икада погодила је источну обалу Канаде ураганском јачином, срушила куће, мостове, путеве, довела до евакуације, чупала је дрвеће и прекинула телекомуникације и снабдевање струјом.

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да ће војска учествовати у рашћишћавању рушевина и терена, напомињући да ће то захтевати велике напоре због величине штете.

Упркос интензитету, на сву срећу, у олуји није било погинулих, нити озбиљније повређених људи, јер су се грађани придржавали упутстава локалних власти.

Хиљаде становника Нове Шкотске, Острва принца Едварда и Њуфаундленда су без струје и телекомуникација, а за успостављање првобитног стања можда ће бити потребне и седмице.

Процена штете коју је начинила "Фиона" биће завршена наредних дана, можда и седмица, саопштили су званичници.

"Фиона" је имала брзину од 170 километара на сат.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести