У Италији струја и гас поскупели скоро дупло

РИМ: Цена електричне енергије и гаса у Италији ће од 1. октобра највероватније поскупети око 40 одсто, најавио је министар за еколошку транзицију Роберто Чинголани.
њ
Фото: pixabay.com

Према проценама удружења потрошача поскупљење ће годишње коштати једну италијанску породицу између 500 и 700 евра. О томе пишу сви италијански медији.

Најновије поскупљење правда се повећањем цена природних енергената на међународном тржишту.

Коначну реч о поскупљењу даће државна агенција Арера, која тромесечно, а на основу стања на међународном тржисту енергентима, одредзује цену енергије у земљи.

Италија располаже са веома мало природних енергената и готово у потпуности зависи од увоза гаса, електричне енергије и нафте.

Најављено поскупљење је друго у овој години, јер су већ на почетку трећег тромесечја, 1 јула, природни гас и електрична енергија поскупели за девет односно 20 одсто.

За просечну италијанску породицу поскупљење ће бити, како оцењује лист “Авенире”, тежак ударац, нарчито за сиромашније и породице са више деце.

Све политичке странке, без обзира на идеолошку оријентацију, осуђују пораст цена основних енергената.

Како пише лист “Ил Кориере дела сера”, лидер странке “Лига” Матео Салвини је рекао како је неприхватљиво да енергенти поскупе за 40 одсто те да је већ затражио од владе премијера Марија Драги да интервенише смањујући у финалној цени струје и гаса, део који се односи на порез, односно намете које за себе узима држава, а који се креће и до 50 одсто.

Генерални секретар Демократске странке Енрико Лета на свом твитер налогу најављено поскупљење оцењује претераним ”без обзира на стање на међународном тржишту”.

И Лета је од владе затражио да предузме мере како би поскупљење основних енергената било мање.

После ванредно високих летњинх температура Италијане очекује врела јесен, пише лист “Ил Фато котидијано”.

Поред поскупљења основних енергената порасле су и цене које родитељи морају издвојити за школску децу, у просеку за 10 одсто. За уџбенике и школски материјал, за једно дете које креће у школу, треба потрошити између 250 и 300 евра.

Овоме треба додати чињеницу да је након престанка уредбе о забрани отпуштања са посла, уведене због пандемије ковида 19, од 1. јула уследио ланац масовних отказа, а престала је да важи и одредба по којој је било забрањено давати отказе станарима у изнајмљеним становима, а који су у току пандемије престали плаћати кирију.

Већ раније синдикалне организације су најављивале “врућу” јесен, то јест јесен протеста, али могуће је да све прође како иронично предвиђа познати италијански карикатуриста Вауро: ”Италијани пуне тргове протестима против вакцине, али су мирни и не реагују на намете који тешко погађају кућни буџет”.

 

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести