У Италији разбијена међународна криминална група

ХАГ:  Великом међународном полицијском акцијом успешно је разбијена организована криминална група осумњичена за прање новца и незаконито трговање златом.
Istraga nezakonitog trovanja zlatom u Italiji  Foto: Guardia Di Financa
Фото: Истрага незаконитог тровања златом у Италији  Фото: Guardia Di Financa

Операцијом је руководила финансијска полиција (ГдФ) из Болоње, која је у Италији задужена за све истраге из области финансијког криминала, саопштио је данас Европол.Ова организација је подржала акцију финансијске полиције Италије под шифрованим називом "Филозофски камен".

У полицијској акцији су у току јучерашњег дана извршене претраге кућа осумњичених у италијанским регијама Абруцо, Базиликата, Емилија Ромања и Тоскани.Током операције ухапшено је десет припадника организоване криминалне групе, а код њих је финансијска полиција запленила 260 000 евра.

Издата су и четири налога за хапшење за осумњиченима у Румунији и Турској, а чланови криминалне групе су држављани Кине, Италије, Румуније и Турске.

Судија за предистражни поступак у Болоњи издао је налог за замрзавање имовине у вредности од 7, 400 000 евра, а целокупна истрага је довела до заплене преко 70 кг злата (вредности 2,500 000 евра) и 1,500 000 евра у готовини.

Циљ полицијске акције је био да се разбије криминална организација која је учествовала у прању новца на међународном нивоу, а финансијска полиција прикупљала је доказе против ове групе током две године. Главни осумњичени, 50-годишњи турски држављанин, узимао је готовину од кинеских привредника како би извршили утају пореза.

Сакупљеним новцем он је куповао злато са којим је трговао на легалним тржиштима, а остварени профит завршавао је на рачунима у Румунији и Турској и делом у Великој Британији чији су власници кинески криминалци који су и руководили овом групом.

Међународна сарадња између финансијске полиције из Италије и Европола одиграла је кључну улогу у овом сложеном случају, где је Европол олакшао брзу размену информација и пружио истражитељима стручну подршку, каже се на крају саопштења.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести