У Француској данас локални избори, одложени због короне

ПАРИЗ:  У Француској се данас одржава други круг локалних избора за више хиљада општина и градова који је био одложен због пандемије коронавируса.
francuska
Фото: Tanjug (flickr.com, ilustracija)

Први круг избора одржан је 15. марта а одзив од 44,7 одсто бирачца био на рекордно ниском нивоу.

Бирају се градоначелници и општински одборници а на биралиштима се примењују строге хигијенске мере. Обавезно је ношење маски, одржавање дистанце од једног метра између бирача којима је речено да на биралишта понесу сопствену оловку.

У Француској је потврђено скоро 200.000 случајева корона вируса а преминула је 29.781 особа. Ширење вируса значајно је успорено претходних недеља и постепено су укидане скоро све рестрикције друштвених и пословних активности.

Иако фокусирани на локалне ствари, избори се сматрају кључним показатељем расположења грађана уочи председничких избора у Француској 2022. године, оцењује АП.

Највећа битка води се за Париз чији градоначелник представља утицајну фигуру у француској политици. Досадашња градоначелница Ан Идалго из редова Социјалистичке партије у предности је над конзервативном кандидаткињом Рашидом Дати.

Партија председника Емануела Макрона Република у покрету, стара три године, још увек нема јако локално упориште и није кандидовала представнике у свим општинама а на неким инстанцама подржала је кандидате левице или деснице.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести