У Црној Гори сваки шести средњошколац на седативима

ПОДГОРИЦА: Око 17 одсто ученика средњих школа изјаснило се да користи лекове за снижавање стреса, опуштање мишића, напетости или за лечење несанице из кућне апотеке, међу којима су ксалол, дијазепам и бенседин, док је 75,5 одсто младих пробало алкохол, наводе из Јувентаса, пише Дан.
e
Фото: pixabay.com

Сваки шести средњошколац конзумира лекове за смирење ксалол, дијазепам и бенседин како би превазишао проблеме у школи, стресове и насиље, показало је истраживање Невладине организације Јувентас у оквору пројекта "Знањем до здравља".

Истраживање је показало и да је 38,1 ученик изложен стресу свакодневно или неколико пута током недеље.

Ученици првог, другог и трећег разреда истичу да је велики проблем и вршњачко насиље, које се најчешће дешава у самој установи или њеној близини.

Истраживање је показало да је 75,5 одсто младих пробало некада у свом животу алкохол, док сваки десети ученик активно конзумира неко алкохолно пиће.

Психијатар и стручњак за зависнике у Специјалној болници за психијатрију у Котору Марина Рогановић истиче за "Дан" да деца све чешће експериментишу с разним опијатима и таблетама када дођу ситуацију да због стреса или психичких проблема не могу да нађу решење.

"Невероватно је да толико деце каже да користи лекове за смирење. Као лекар имам обавезу да нагласим да деца од 15 или 16 година која су у фази развоја не треба да узимају психоактивне супстанце, јер услед конзумирања тих супстанци могу интелектуално стагнирати. Свака таблета је психоактивна супстанца, као и алкохол или дрога", наводи Рогановићева.

 

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести