У БиХ почиње суђење Мектићу и сарадницима

САРАЈЕВО: У Суду БиХ данас почиње суђење Драгану Мектићу, бившем министру безбедности БиХ, којег Тужилаштво терети за злоупотребу положаја или овлашћења.
Dragan Mektić Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Процес почиње читањем оптужнице и уводним речима Тужилаштва БиХ и одбране. Осим Мектића, оптужницом су обухваћени и некадашњи шеф Кабинета министра сигурности Игор Голијанин, помоћник министра Самир Агић и Един Гараплија у својству одговорне особе и власника Института за заштиту од пожара и експлозија “Инза” Сарајево.

Њих оптужница терети за злоупотребу положаја при реализацији Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дело високе корупције која штети међународном угледу БиХ.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Оптужени су и за кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства сигурности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажирање људских ресурса, односно физичких и правних особа, као и поступак набавке материјала од интересно повезаних особа и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Укупна нанесена штета износи 244.764 конвертибилних марака.

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести