У аустријску аферу "Ибица" укључени и Срби?

БЕЧ: Специјално успостављен истражни тим "Ибица" обишао је једног важног сведока у корупционашкој афери која је коштала политичке каријере доскорашњег лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијана Штрахе, а који би могао открити ко стоји иза видео снимака са Ибице.
e
Фото: pixabay.com

Компјутераш је званично ухапшен због поседовања дечије порнографије, али, како преносе аустријски медији, он је имао значајну улогу у снимању видеа са "Ибице".

Видео снимци, који су направљени пре две године, показују како Штрахе нуди једној наводној нећаки једног руског милионера државне послове за финансијску подршку његовој странци уз заобилажење контролних органа.

Ти снимци су довели до пада Штрахеа, а затим и до пада аустријске владе.

Ухапшени компјутераш, како тврди бечки дневник "Естерајх", имао је задатак да "дотера" технику како би осигурао пренос вишечасовног "дружења" уз скривене камере на Ибици.

"Без његовог стручног знања би сваки сервер након пар минута преноса видео снимака пао", тврди неименовани извор листа.

Дневник указује да иза видеа стоји група детектива, бивших војника специјалне јединице из Србије, агенти аустријске војне обавештајне службе, један бивши телохранитељ Штрахеа, И бечки адвокат.

Званични циљ тих лица је био да направе клопку за Штрахеа, да га политички И економски униште, а поред тога наводно су касирали И више од пола милиона евра за продају снимака.

Та група сада мора да страхује да компјутераш у затвору не "пропева" о појединостима јер многе ствари још нису познате, као ко је читаву, веома скупу операцију, финансирао.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести