Туск: Британски предлог за Брегзит неће функционисати

САЛЦБУРГ: Председник Европског савета Доналд Туск оценио је данас да кључни делови британског предлога за излазак из ЕУ "неће функционисати" и да ће наредни састанак лидера ЕУ у октобру бити "тренутак истине" за преговоре о изласку Велике Британије из блока.
donald tusk, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Туск је након дводневног неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу, који је делимично био посвећен преговорима о изласку Британије из ЕУ, рекао да би неки предлоги британске премијерке Терезе Меј могли да угрозе унију преосталих 27 чланица, преноси АП. 

Председник Европског савета тврди да иако, како каже, сви деле став да има позитивних елемената у предлозима Мејове, "предложени оквир за економску сарадњу неће фунционисати ни најмање, јер ризикује да угрози јединствено тржиште". "Тренутак истине за преговоре о Брегзиту биће Европски савет у октобру. У октобру ми очекујемо максималан напредак и резултате у преговорима о Брегзиту", рекао је Туск, наводи Ројтерс. 

Британска премијерка Тереза Меј претходно је рекла да се Британија припрема да напусти ЕУ и у случају да споразум о условима њеног одласка не буде постигнут, односно ако јој се предлог не учини прихватљивим.Она је рекла да ће се једино сложити са "заштитним" предлогом за ирску границу ако се он односи на целу Велику Британију, пренео је Ројтерс.Додала је, међутим, да верује да мозе бити постигнут добар споразум. 

Велика Британија и њени партнери из Европске уније ни данас, други дан неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу, нису успели да постигну напредак у преговорима о Брегзиту, углавном због непревазиђених разлика око тога како на најбољи начин избећи успостављање чврсте границе у Ирској.

Претходно је објављено да су поједини европски званичници рекли да је први дан неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу завршен без напретка кад је реч о изгледима за договор Британије и Уније о Брегзиту.У међувремену, лидери Европске уније одлучили су да ће одржати још један самит о Брегзиту 17. и 18 новембра, јавио је Ројтерс позивајући се на неименоване дипломатске изворе. 

Како је излазак Британије из ЕУ, заказан за 29. март 2019. године, на помолу, све је већа забринутост да договор о односу након Брегзита неће бити постигнут на време да се обезбеди лак и миран излазак Британије из Уније, подсећа АП.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести