Турска уложила протест Холандији због цепања Курана у Хагу

АНКАРА: Турска је данас позвала на разговор холандског амбасадора у Анкари због скупа који је одржан у недељу у Хагу, на коме је цепана копија муслиманске свете књиге Курана, саопштило је министарство спољних послова.
Hag Foto: pixabay.com
Фото: Хаг  Фото: pixabay.com

„Амбасадор Холандије у Анкари је позван у наше министарство и ми смо осудили и протестовали због овог гнусног и чина достојног презира и захтевали смо да Холандија не дозволи такве провокативне акте“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс. Саопштено је да и "чин достојан презира" у Холандији, након Шведске, где су вређане исламске свете вредности, представља "злочин из мржње", и да је јасан показатељ да "исламофобија, дискриминација и ксенофобија не познају границе у Европи“, наводи британска агенција.

Након што је примерак Курана спаљен у суботу на протесту у Стокхолму, из Турске је поручено Шведској да не би требало да очекује подршку кандидатури за чланство у НАТО. То није било први пут да крајње десничарски политичар Расмус Палудан, који је на челу данског антиисламског покрета Страм Курс (Тврдокорни), спаљује Куран.

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести