Турска губи у случају Брегзита без договора

ИСТАНБУЛ: Турска може претрпети губитак у трговинској размени са Британијом у вредности до три милијарде долара у случају Брегзита без договора, изјавила је данас турска министарка трговине Рушар Пекџан.
turska, freeimages
Фото: freeimages

Она је додала и да многим турским компанијама тренутно недостају информације о последицама таквог сценарија.

Министарка Пекџан је, на Турско-британском пословном форуму у Истанбулу, рекла да би такви губици проистекли из британског повећања увозних тарифа после Брегзита и то за секторе као што су производња челика, аутомобилска индустрија и текстил.

"Очекујемо да ће најугроженији сектори бити аутомобилска индустрија са губитком у трговини до 1,2 милијарде долара, текстила са губитком од 1,3 милијарде долара и електронске и беле технике са губитком у вредности од 500 милиона долара", рекла је министарка на пословном форуму у Истанбулу, а преноси агенција Ројтерс.

Додала је да нажалост, иако и британска страна и турска желе да потпишу споразум о слободној трговини, Турска то не може да се учини због њених међународних обавеза потписаних са ЕУ.

"Чини се да би Брегзит уз договор био у реду, док би Брегзит без договора бацио турске компаније у тежак положај", закључила је Пекџан.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести