Турска донира Црној Гори војну опрему вредну 15 милиона евра

ПОДГОРИЦА: Турско Министарство одбране донираће Војсци Црне Горе у наредних пет година опрему вредну око 15,5 милиона евра.
1
Фото: pixabay.com

У амбасади Турске у Подгорици подсећају да су Турска и Црна Гора потписале многе војне споразуме, укључујући Оквирни споразум о сарадњи у војним пољима за обуку, технику и науку у 2014. и Споразум о сарадњи у области војне индустрије у 2017. години, преноси ЦдМ.

"Споразум о војној финансијској сарадњи пружа помоћ у вредности од 100.000 милиона турских лира (око 15 милиона евра) у модернизацији Оружаних снага Црне Горе, а Протоколом о финансијској помоћи предвиђено је 3,5 милиона турских лира (око 0,5 милиона еура) помоћи за обуку Оружаних снага Црне Горе. Средства ће се додељивати, не ођедном, већ постепено, за период 2020-2024", наводе у амбасади.

Како су додали, споразуми не предвиђају директан пренос новца.

"Прво ће се на списку наћи војна опрема која је потребна црногорском Министарству одбране. Након тога, црногорски званичници ће посетити турске компаније за одбрамбену индустрију како би утврдили одговарајућу опрему. Коначно, набавку ове опреме реализоваће турско Министарство националне одбране", кажу у амбасади.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести