Представнички дом опозвао Трампа, на реду је Сенат

ВАШИНГТОН: Већина чланова Представничког дома америчког Конгреса данас је гласала за опозив председника САД Доналда Трампа, па сада следе расправа и гласање у Сенату, који доноси коначну одлуку.
kongres sad
Фото: pixabay.com
"За" су гласала 232 од укупно 435 заступника са правом гласа у доњем дому америчког Конгреса, док је против било њих 197.
 
Међу онима који су дали свој глас за Трампов опозив било је и 10 посланика Републиканске странке, из које је председник.
 
У усвојеној резолуцији о опозиву наведена је само једна тачка оптужбе, која гласи "подстицање на побуну".
 
Данашње гласање назива се историјским јер је Трамп први амерички председник који је два пута опозиван у Пртедставничком дому, преноси Вашингтон пот.
 
Лидери републиканаца у Сенату разматрали су да ли да процедуру опозива председника Доналда Трампа у горњем дому Конгреса започну већ у петак уколико би Представнички дом вечерас одобрио опозив и проследио одлуку Сенату у даљу процедуру, пренео је Ројтерса изјаву једног неименованог сенатора.
 
С обзиром на то да је редовна седница Сената најављена за наредни уторак, 19. јануара, лидер сенатске већине, републиканац Мич Меконел наговестио је да је и он сагласан да се изгласа опозив председнику, али је раније нагласио да не може да помера седницу за петак, осим уколико свих 100 сенатора не пристане на такву промену.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести