Трамп: Одговорићемо Француској реципрочно

ВАШИНГТОН: Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да ће веома брзо одговорити Француској великом реципрочном мером, због одлуке Париза да опорезује америчке технолошке дивове Епл, Фејсбук, Амазон и Гугл.
t
Фото: Epa (Ludovic Marin/POOL MAXPPP OUT)

Ако неко треба да им наплати порез, то њихова земља, Америка. На Макронову глупост брзо ћемо одговорити великом реципрочном мером. Увек сам тврдио да су америчка вина боља од француских, навео је Трамп на свом Твитер налогу, преноси Политико.

Његова реакција уследила је након што ја Парламент Француске усвојио закон по коме ће порез од три одсто на приходе од дигиталних услуга плаћати све компаније чији годишњи приходи у Француској премашују 25 милиона евра, односно 750 милиона на глобалном нивоу.

На то је реаговала Бела кућа, чији портпарол Џад Дир је рекао да је Француска показала да је недовољно посвећена преговорима о порезима на дигиталне активности, који се воде у оквиру Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Администрација председника Трампа стално понавља да неће седети скрштених руку и толерисати дискриминаторске поступке против америчких компанија. Покренули смо поступак због одлуке Француске о увођењу пореза, рекао је Дир.

Трампова данашња порука наговештава да би он могао да реагује и пре него што надлежне службе заврше свој посао, а претпоставља се да би на удару прво могла да се нађу француска вина.

Према званичним подацима, Сједињене Државе су прошле године увезле из Француске вино и друга алколна пића и вредности од 2,1 милијарду долара.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести