Трамп: Јордан и Израел су ми тражили да не повлачим војску

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да и даље жели да се све америчке трупе повуку из Сирије, али да су му Јордан и Израел тражиле да део јединица остане у тој блискоисточној држави.
tramp
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vucci)

Трамп је новинарима у Белој кући рекао и да ће САД смислити нешто са Курдима у источној Сирији како би се обезбедио приступ приходима од сиријске нафте, преноси АП.

Он је додао и да ће у тај део Сирије послати америчку нафтну компанију како би помогла.

Своју одлуку о повлачењу војника из Сирије Трамп је образложио наводећи да САД никада нису обецале да ће штитити Курде до краја њихових живота, као и да жели да врати кући америчку војску, преноси Ројтерс.

"Морам да урадим оно због чега сам изабран и морам да урадим оно што сматрам да је исправно", рекао је Трамп новинарима.

Трамп је прошле недеље изјавио да ће око 1.000 војника стационираних на североистоку Сирије да се врати кући, а да ће у бази на југу остати око 200.

Шеф Пентагона Марк Еспер казао је да разматра могућност да један додатни контигентр војника остане у источној Сирији са сиријским Курдима, како би се заједно борили против такозване Исламске државе.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести