Трамп хоће да објави транскрипт другог разговора са Зеленским

Председник САД Доналд Трамп саопштио је да је спреман да Конгресу САД преда транскрипт свог другог телефонског разговора сa украјинским председником Владимиром Зеленским.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

„Имао сам други разговор сa председником Украјине, који је, како ми се чини, заправо био први, и сада они (демократе у Конгресу САД) желе да га виде. Ако желе, ја ћу им га дати“, рекао је Трамп новинарима у Белој кући.

Амерички председник је касније, међутим, током разговора сa новинарима, донекле променио свој категорички тон и додао: „Могуће је да ћу дати (транскрипт)“.

„Мислим да ће то бити телефонски позив који много тога открива“, навео је амерички председник, али је истакао да објављивање транскрипата својих разговора сa иностраним лидерима сматра „лошим преседаном“.

Телефонски разговор украјинског и америчког председника, одржан у јулу, нашао се у средишту скандала, који је довео до тога да америчке демократе у Конгресу покрену процедуру импичмента Трампа.

Демократе тврде да је Трамп вршио притисак на председника Украјине Владимира Зеленског, захтевајући, зарад сопствених политичких циљева, истрагу против Џоа Бајдена. Бивши потпредседник САД је издејствовао да буде смењен главни тужилац Украјине Виктор Шокин. Он је до смењивања водио случај против компаније „Буризма“, у чијем је савету директора радио Бајденов син Хантер.

Трамп је објавио транскрипт разговора са Зеленским, из ког следи да је заиста тражио од председника Украјине да проучи Бајденов случај. Трамп је саопштио да није учинио ништа противзаконито и да је само испуњавао своју дужност да се бори против корупције.

Спутњик

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести