Трамп честитао Немцима годишњицу пада Берлинског зида

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп честитао је Немцима годишњицу пада Берлинског зида.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Carolyn Kaster)

Он је у саопштењу навео да су се храбри мушкарци и жене из Источне и Западне Немачке ујединили да сруше зид који је више од четврт века стајао као "симбол тлачења и неуспелог социјализма".

"САД и наши савезници и партнери остајемо чврсти у непоколебљивој посвећености да унапредимо принципе индивидуалних слобода које су подстицале мир и доносиле непревазиђени просперитет", навео је Трамп, јавио је АП.

У међувремену, активисти немачке НВО Инцијатива за отворено друштво, обележавајући 30. годишњицу пада Берлинског зида, транспортовали су део зида тежак 2,7 тона до Беле куће, преносе немачки медији.

Они су навели да је то знак захвалности земљи која је помогла да се сруши зид. На зиду је урезана порука председнику Трампу која, између осталог гласи: "Желимо да вам дамо један од последњих делова пропалог Берлинског зида како бисмо обележили посвећеност САД изградњи света без зидова".

Обезбеђење Беле куће, међутим, није дозволило да део зида буде унет. Иницијатива је саопштила да ће комад зида бити пребачен на неку локацију у близини границе, на пример на југу Калифорније.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести