Трамп брани одлуку: Сулејмани био непосредна опасност за САД

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп бранио је данас своју одлуку да се убије Касем Сулејмани, тврдећи да је тај истакнути ирански генерал представљао непосредну опасност по САД.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/ Evan Vuči)

"Медији који пласирају лажне вести и њихови демократски партнери снажно покушавају да утврде да ли је или не будући напад терористе Сулејманија био ''непосредан'' и да ли је мој тим по том питању имао исто мишљење. Одговор на оба питања је ДА, али то заправо и нема везе имајући у виду његову ужасну прошлост", написао је Трамп на Твитеру.

Трамп је првобитно уместо речи "непосредан"(имминент) написао "еминентан" (еминент), али је касније то исправио.

Од како су потврдили да је Сулејмани убијен у америчком нападу дроном код Багдада, званичници америчке администрације су тврдили да су деловали због непосредног ризика од напада на америчке дипломате и војнике у Ираку и региону.

Демократе и неколико републиканаца у Конгресу су довели у питање оправданост напада и истакли да нису о томе детаљније обавештени, наводи Ројтерс.

Трамп је прошле недеље изјавио да је Иран планирао да нападне четири америчке амбасаде пре него што је Сулејмани убијен 3. јануара.

Амерички министар одбране Марк Еспер је, међутим, јуче рекао да није видео конкретан доказ обавештајних служби да Иран планира напад на четири америчке амбасаде.

"Председник је рекао да би вероватно могло бити нових напада на амбасаде. Делим то мишљење", рекао је Еспер за Си-Би-Ес.

Он је пак додао да Трамп није навео конкретан доказ.

На питање да ли су обавештајне службе понудиле конкретан доказ на то, Еспер је одговорио: "Нисам видео ниједан када је реч о четири амбасаде".

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести