Трамп блокира кинеску куповину произвођача полупроводника

ВАШИНГТОН : Амерички председник Доналд Трамп је из разлога националне безбедности блокирао кинеско преузимање компаније "Летис Семикондактор" из Орегона, која се бави производњом полупроводника, јавља америчка агенција АП.
Donald Tramp, foto: AP Photo/Alex Brandon
Фото: AP Photo/Alex Brandon

Федерално тело које разматра стране инвестиције у Сједињеним Државама са аспекта могућих безбедносних претњи изјаснило се против предложене аквизиције компаније "Летис Семикондактор" за 1,3 милијарде долара прошле седмице. 

"Тај споразум је био предмет испитивања након што је постало јасно да купца, фирму Кенион Бриџ Кепитал Партнерс, финансира кинеска влада", наводи АП.

"Веродостојни докази ме наводе да верујем да би купци" Летиса "могли да имају активност која угрожава националну безбедност Сједињених Држава", навео је Трамп у својој јучерашњој наредби.

У саопштењу Секртетаријата за штампу Беле куће наводи се значај "интегритета ланца добављача полупроводника" за безбедност САД-а, улога кинеске владе у смислу финансијске подршке тој трансакцији и потенцијални трансфер интелектуалне својине на страног купца.

Након Трумпове одлуке, "Летис" је саопштио да отказује предложену продају.
 

EUR/RSD 118.1454
Најновије вести