Топлотни талас у Аустралији, 47 степени у неким подручјима

СИДНЕЈ: Топлотни талас захватио је Аустралију изазивајући пожаре, док лекари упозоравају становништво да се заштити од врућина што више може.
e
Фото: pixabay.com

Предвиђа се да ће температура у Однадати, градићу на југу Аустралије са око 200 људи на старом абориџинском трговачком правцу, достићи данас 47 Целзијусових степени, саопштио је Биро за метеорологију (БОМ), што ће га учинити једним од најтоплијих места на Земљи, пренео је Ројтерс.

"То је само још један веома врућ дан", рекла је становница Однадата Хејли Нан, управница градске ружичасте куће где се туристи заустављају кад одлазе или кад се враћају из пустиње Симпсон.

"Људи ми кажу да воле лето. Ако волите лето, дођите и искусите га јер вам се неће свидети", рекла је Нан у телефонском разговору британској новинској агенцији.

Нан је рекла да људи у Однадати лети имају ритам тако што раде рано ујутро и касно поподне, док се склањају од врућине средином дана.

"Ја сам одрасла овде, навикла сам на врућину. Излазите на крај са њом, али није забавно", навела је она.

Високе тепературе у Однадати предвиђају се и током наредне седмице, али се не очекује да ће достићи максимум од 50.7 Целзијусових степени, колико је забележено у том граду 1960. године, што је и национални рекорд.

Ватрогасне службе у државни Нови Јужни Велс су саопштиле да тренутно букти 100 пожара, од којих половина није под контролом. У пожарима је до сада настрадало пет особа, изгорело је више од 680 кућа и готово 1,2 милиона хектара шума и другог растиња.

Комбинација густог дима који се таложи изнад насељених подручја и интензивна врућина покренула је бројна здравствена упозорења, посебно за младе и старе, као и за оне који имају респираторне проблеме.

"Људи би требало да озбиљно схвате те услове и учине оно што могу да би се заштитили од врућине што је више могуће ", рекао је Ричард Брум, директор за заштиту животне средине у Новом Јужном Велсу.

У Однадати, где се очекује да ће температура током ноћи пасти на само око 30 Целзијусових степени, упозоравају се становници и путници да набаве пуно воде током путовања аутомобима за случај да се нађу на изолованим путевима.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести