Тедрос: Пандемија ковида је далеко од краја

БЕРЛИН: Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аденон Гебрејесус изјавио је да је пандемија ковида далеко од краја.
 Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: SZO
Фото: Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус Фото: СЗО

"Имамо све алатке које су нам неопходне. Међутим, свет их није добро искористио. Са близу 50.000 преминулих недељно, пандемија је далеко од краја. А то су само пријављени смртни случајеви", изјавио је Тедрос на Светском здравственом самиту у Берлину који се одржава од 24. до 26. августа, објављено је на сајту СЗО.

Он је рекао да је СЗО поставио циљ да до краја ове године вакцинише 40 одсто популације сваке државе на свету.

"Тај циљ је остварив, али само уколико државе и компаније које контролишу набавку ускладе своје изјаве са делима. Има неколико ствари које предлажем да би требало да урадимо. Државе које су већ достигле 40 одсто вакцинисаних, укључујући све земље из групе Г20, морају да уступе своје место у реду са испоруку вакцине", додао је.

Тедрос је нагласио да произвођачи морају да направе приоритет и њихове уговоре са програмом Ковакс (глобални програм за равномерну дистрибуцију антиковид вакцина широм света) хитно испуне, додавши да мора да постоји већа транспарентност.

"Пандемија неће бити готова док се у целом свету не оконча", поручио је директор СЗО.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести