Тања Фајон: Француска је узела целу ЕУ као свог таоца

САРАЈЕВО: Француска је узела целу Еуропску унију (ЕУ) као свог таоца, каже у интервјуу за Радио Сарајево Тања Фајон, дугогодишња посланица Европског парламента (ЕП) из Словеније и председница Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији.
tanja fajon
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Фајон је отворено говорила о европској будућности Балкана, застојима на том путу, изазовима јачања утицаја Русије, Кине, Турске, као и хрватском председавању ЕУ.

Поводом недавне одлуке у вези са случајем Албаније и Северне Македоније, Фајон је рекла да то није славан тренутак за ЕУ и да се она већ неколико пута жалила због неотварања преговора са тим земљама.

"Француска је узела целу ЕУ ка својег таоца", рекла је она, додајући да је сада на тесту посвећеност ЕУ европској интеграцији Западног Балкана, па да, поред Француске, када су у питању неке друге земље Балкана, ту имамо и Холандију, Данску, Немачку и да се та атмосфера некако мења.

Фајо је нагласила да европске интеграције Западног Балкана јесу и остају важна стратешка политика у нашем заједничком интересу.

Одговарајући на питање новинара да ли се овим отвара простор земаља попут Русије, Турске, Кине, за попуњавање вакуума и у геополитичком смислу, као и да ли ЕУ види интересе таквих фактора, Фајон је рекла да их сигурно види.

"Сад смо у ситуацији када још чекамо нову Европску комисију. Ми смо, наравно, били веома јасни да одговорност за недоношење позитивне одлуке није у земљама које су се с правом надале у позитиван исход. Оне су испуниле оно што су обећале. Унија је та која није остварила обећање дато због унутрашњих питања. То шкоди кредибилитету Уније, не само на Западном Балкану, него и шире", рекла је она.

Фајон је подсетила да је недавно у Европском парламенту усвојена Резолуција у којој стоји да је, наравно, цео Западни Балкан део Европе, да је увек био, и увек ће бити.

Упитана шта очекује од хрватског председавања ЕУ, заступница ЕП рекла је да ће Хрватска преузети велику одговорност, будући да ће први пут бити на челу ЕУ.

"Ја очекујем да ће преузети ту одговорност одговорно и бити велики пријатељ свих земаља региона, нарочито БиХ. Јер имају велико искуство и могу помоћи тој земљи (БиХ) на том путу. То је све што очекујем", рекла је она додајући да се нада да ће испунити та очекивања, која нису само њена, већ и очекивања многих у Бриселу.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести