Тајланд: Дечаци ушли у пећину због иницијације?

БАНГКОК: Група од 12 младих фудбалера, који су заробљени у поплављеној пећини на северу Тајланда, ушли су тамо у склопу ритуала иницијације, изјавио је један од спасилаца који је помагао у њиховом проналажењу. 
Dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu foto: Royal Thai Navy Facebook Page via AP
Фото: Royal Thai Navy Facebook Page via AP

Британац Бен Рејменантс, један од страних спасилаца који помажу тајландским колегама, изјавио је за Скај њуз да су дечаци стари од 11 до 16 година, вероватно ушли у пећински комплекс да би тамо исписали своја имена и вратили се назад.Њих је, међутим, заједно са 26-годишњим тренером, заробила надошла вода.

"Дечаци су ушли и покушали да дођу до краја пећинског тунела, што је нека врста иницијације за локалне младиће, да би написали своје име на зиду пећине и вратили се назад", рекао је Рејменантс. Улазак у пећину Там Луанг забрањен је у време кишне сезоне.

"Сада их је тамо заробила вода надошла од обилних киша", каже Рејменантс.Дванаест дечака и њихов фудбалски тренер ушли су у пећину 23. јуна, а лоцирани су тек 2. јула.

Спасиоци сада морају да одлуче како да их одатле извуку, пошто се пећинска просторија у коју су се склонили налази четири километра од улаза.

Дечаци ће бити извлачени по фазама,уводе им оптички кабл

БАНГКОК:Дечаци заглављени у поплављеној тајландској пећини вероватно неће бити сви у исто време извучени напоље, већ по фазама, у зависности од њиховог здравственог стања, рекли су данас тајландски званичници који руководе операцијом спасавања.

Како је истакнуто, сваког дана биће процењивана спремност дечака и ако буде било какав ризик операција неће бити спроведена, пренела је агенција АП.

У току су радови у којима учествују припадници тајландских специјалних јединица, морнаричких "фока", да се у пећину уведе оптички интернет кабл, који би, када буде инсталиран, омогућио телефонску везу.

Увођење оптичког кабла покушано је у уторак, али није успело, јер је опрему оштетила вода.Дечаци и њихов фудбалски тренер тренутно се опорављају, навели су званичници, који још увек анализирају који је најбезбеднији начин да се они изведу напоље, а у опцији је и роњење.

Тајландска морнарица на свом фејсбуку објавила је два нова снимка јутрос на којима су приказани припадници "Фока" који третирају лакше повреде на стопалима и ногама дечака, а неки од дечака се смешкају на шале које збијају припадници "Фока".

Други дечаци су спавали покривени топлим ћебадима, види се на снимку.Претходно су дечаци и њихов тренер рекли да су добро.Дечаци уче да користе маске за роњење и како да дишу, рекли су званичници.

Учење дечака да роне могао би бити једини начин да се они извуку напоље, мада се разматрају и друге могућности.

Дечаци и њихов тренер пронађени су живи у пећини на Тајланду, девет дана након што су у њој нестали услед поплаве, исцрпљени су и имају мање повреде, а преживели су тако што су пили воду која је капала са сталактита.

Спасилачки тимови на Тајланду у понедељак су пронашли 12 дечака, од 11 до 16 година старости, и њиховог 25-годишњег фудбалског тренера, који су 23. јуна ушли у пећину Там Луанг.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести