СЗО: Вирус се може победити само поштовањем мера

ЖЕНЕВА:Пандемија корона вируса, током које је заражено више од 16 милиона луди, вероватно је најгора глобална здравствена криза са којом се суочила Светска здравствена организација, рекао је данас директор те агенције Уједињених нација Тедрос Гебрејесус.

Он је на редовном онлајн бирфингу у Женеви истакао да свет може да победи вирус само стриктним придржавање здравствених мера, од ношења маски до избегавања гужви, прениси Ројтерс.

"Тамо где се те мере поштују, број случајева се смањује, а где се не поштују, број случајева се повећава", рекао је Тедрос.

Издвојио је Канаду, Кину, Немачку и Јужну Кореју као земље које добро контролишу ситуацију након што је у разним деловима света, па и у онима у којима су државе мислиле да контролишу заразу, корона вирус поново почео да се шири.

Директор програма за ванредне ситуације СЗО Мајк Рајан је оценио да је од дефинисања другог таласа, нових пикова и локалних жаришта важнија потреба да земље широ света наставе да држе строге епидемиолошке рестрикције, као што је физичко дистанцирање. 

"Јасно је да притисак на вирус смањује бројеве, а да их попуштање притиска повећава" објаснио је Рајан, признајући, међутим, да је немогуцје да границе између земаља остану затоврене у недоглед. 

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести