СЗО: Превозници вишеструко дигли цене за суви лед, мед. опрему

Неки превозници траже "нечувене" износе за авиотранспорт сувог леда и друге медицинске опреме пре празника, али би капацитети требало да буду увећани у 2021. години када се очекује почетак вакцинације против ковид-19
SZO Foto: SZO
Фото: СЗО Фото: СЗО

ЖЕНЕВА: Неки превозници траже "нечувене" износе за авиотранспорт сувог леда и друге медицинске опреме пре празника, али би капацитети требало да буду увећани у 2021. години када се очекује почетак вакцинације против ковид-19, изјавио је шеф одсека за подршку и логистику при Светској здравственој организацији Пол Молинаро.

Дистрибуција вакцине у земље са средњим и малим дохотком, која ће бити теже изводљива, могла би да се ослања на чартер летове, изјавио је за Ројтерс Молинаро.

Инфлација цена је све заступљенија карактеристика авио-транспорта, нарочито од новембра, рекао је Молинаро.

Он је истакао да су неке компаније за транспорт сувог леда, потребног за хлађење неких лабораторијских реагенаса, тражиле 20 пута већу накнаду од уобичајене.

Молинаро је рекао да су различити фактори утицали на повећање цена, укључујући и већу уобичајену потражњу у електронској трговини пре божићних празника, које ће многи људи због мера карантина провести у кућама. Међутим, он је додао да би постојећи капацитети могли да буду увећани до јануара.

СЗО се нада да ће половина од милијарду доза вакцина против ковид-19 бити доступна за дистрибуцију у оквиру Ковакс програма у првом кварталу наредне године, навео је Молинаро.

Он је рекао да би СЗО могла да помогне у испоруци вакцина у оквиру Ковакс програма у жаришта као што су Сомалија или Јемен или у земље погођене санкцијама, попут Ирана и Северне Кореје.

То ће бити она подручја у којима није могуће коришћење регуларних мрежа за превоз путника и робе, објаснио је Молинаро.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести