Светске силе сагласне: Нуклеарног рата не сме бити

МОСКВА/ВАШИНГТОН: Лидери Русије, Велике Британије и Северне Ирске, Кине, САД и Француске издали су данас заједничко саопштење о спречавању нуклеарног рата и одустајању од трке за наоружањем, саопштено је на сајту Кремља.
atomska bomba, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Кина, Француска, Русија, Велика Британија, САД разговарају о избегавању рата између нуклеарних сила и смањењу стратешких ризика, што је наша главна одговорност. Сагласни смо да у нуклеарном рату нема победника и да никада не сме доћи до тога", пренео је ТАС С.

Нуклеарне силе су додале да ће свака од њих одржати и ојачати мере како би се спречило неодобрено коришћење нуклеарног оружја.

Бела кућа је додала да нуклеарни рат има далекосежне последице и да се слаже да, докле год постоји такво оружје, треба да служи за одбрану, одвраћање агресије и да спречи рат, а документ који су светске силе потписале назван је "Изјава П5 (земље са нуклеарним оружјем) о спречавању нуклеарног рата и спречавању трке у наоружању".

"Чврсто верујемо да даље ширење оваквог наоружања мора бити заустављено. Потврђујемо важност решавања нуклеарних претњи и наглашавамо да је битно да се очува заједништво нашим билатералним и мултилатералним разоружањем и контролом оружја. Остајемо посвећени Нуклеарном споразуму о неширењу (НПТ), укључујући члан 4. којим се инсистира на преговорима у доброј вери о ефикасним мерама у вези са престанком трке у нуклеарном наоружању што пре и о нуклеарном разоружању, као и о споразуму о општем и потпуном разоружању под строгом и ефикасном међународном контролом", наведено је у саопштењу које је објавила Бела кућа.

Вашингтон поручује и да намерава да даље ојача унутрашње мере како би се спречило недозвољено и ненамерно коришћење нуклеарног оружја.

"Понављамо валидност наших претходних изјава о уклањању мета, потврђујући да ниједно наше нуклеарно оружје није усмерено једно на друго или на било коју другу државу", наведено је.

САД наглашавају да желе да раде са свим земљама како би створиле безбедно окружење са крајњим циљем да се створи свет без нуклеарног оружја, али уз несмањену безбедност за све.

"Намеравамо да наставимо билатералне и мултилатералне дипломатске напоре како бисмо избегли војне конфронтације, ојачали стабилност и предвидивост, повећали обострано разумевање и поверење и спречили трку у наоружању, која не би користила никоме и угрозила би све. Одлучни смо да наставимо са конструктивном дијалогом уз обострани респект", порука је Беле куће.

Заједничко саопштење објавиле су све земље потписнице.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести