Сваки трећи запослени у УН сексуално узнемираван

ЊУЈОРК: Једна од три особе запослене у Уједињеним нанацијама је била сексуално узнемиравана у последње две године, показује извештај УН.
ujedinjene nacije pixabay
Фото: pixabay.com

Само 30.364 запосланих или 17 одсто попунило је истраживање, пренео је ББЦ.

Генерални секретар УН Анотнио Гутереш је изјавио да извештај и умерено ниска стопа одговора, јесте знак да је пред њима дуг пут.

Гутереш каже да би релативно мали број уцесника у истраживању могао бити знак осећаја неповерења, перцепције неактивности и недостатка одговорности у УН.

Према истраживању који је спровео Дилојт, више од половине оних који су искусили сексуално узнемиравање у УН кажу да се то догодило у канцеларијском окружењу, док је 17,1 одсто изјавило да се то догодило на друштвеном догадају везаном за посао.

Више од петине - 21,7 одсто кажу да су им причали неприкладне сексуалне приче или вицеве.

Око 14 процената је добило увредљиве коментаре о свом изгледу, телу или сексуалним активностима, а 13 одсто је имало колеге који су покушали да их увуку у сексуалне разговоре. Још 10,9 процената је било изложено сексуалним гестовима или употреби језика тела који их је вређао или збунио, док је 10,1 одсто доживело неприкладно додиривање. 

Два од три злостављача су мушкарци, наводи се у извештају, док је сваки трећи запослени који је искусио сексуално узнемиравање предузео нешто након тога.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести