Суд: "За дом спремни" у Томпсоновој песми није прекршај

ЗАГРЕБ: Високи прекршајни суд у Загребу је на општој седници свих судија одлучио да поклич "За дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није прекршај против јавног реда и мира.
marko perkovic tompson
Фото: Youtube Printscreen

На седницу су биле позване судије свих одељења тог суда, а одазвало их се 19, како незванично сазнаје загребачки Јутарњи лист.

Од 19 присутних судија чак њих 14 је гласало за став да је тај поклич на почетку Томпсонове песме допуштен, четворо је заузело став да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима, па и у Томпсоновом случају противзаконита и представља прекршај, док је један судија остао уздржан, наводи лист.

Тако је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је у новембру прошле године донело веће тог суда којим председава Анђа Ћорлука, а чланице су Ивана Машић и Мирјана Маргетић.

Пресуда у случају Томпсон супротна је низу правоснажних пресуда које је од 2015. до новембра прошле године донео Високи прекршајни суд, у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно узвикивали или истицали тај поклич, указује Јутарњи лист.

Као пример је наведено да је у јуну прошле године Високи прекршајни суд новчано казнио макарског певача Мариа Росу, управо збога узвикивања поклича "За дом спремни" на почетку извођења песме "Бојна Чавоглава" на концерту у Макарској.

Кућа људских права из ЗГ: Невероватна одлука Суда

Кућа људских права из Загреба саопштила је да је згрожена данашњом одлуком Високог прекршајног суда којом се допушта узвикивање усташког поздрава “За дом спремни” приликом извођења песме “Бојна Чавоглаве” Марка Перковића Томпсона.

Сматрају да је та одлука Суда у супротности са Уставом и законом и позвали главну државну тужитељку да поднесе захтев за заштиту законитости Врховном суду Хрватске у складу са Прекршајним законом и Закоником о кривичном поступку.

“Невероватно и неуверљиво звучи одлука Суда по којем се узвикивање За дом спремни не може подвести под законски опис прекршаја против јавног реда и мира”, наводи се у саопштењу те организације.

Указују да околност да је спорни поздрав део ауторске песме не мења чињеницу да је “За дом спремни” усташки поздрав који, истичу, симболизује злочиначку наци-фашистичку идеологију.

Подсећају да је и противан члану 39 Устава који забрањује свако позивање на националну, расну или верску мржњу.

“Европски суд за људска права у својим пресудама јасно је и недвосмислено потврдио да кориштење наци-фашистичког поздрава и знакова није заштићено правом на слободу изражавања”, указује Кућа људских права из Загреба.

Истичу да “За дом спремни” представља чисту супротност цивилизацијским вредностима, демократском друштвеном уређењу и људским правима које штити Европска конвенција за људска права.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести