Штрајк широм Француске, не раде школе, возови, Ајфелова кула

ПАРИЗ: Запослени широм Француске, укључујући наставнике, лекаре, адвокате и раднике у Ајфеловој кули, напустили су данас своја радна места како би протестовали против повећања старосне границе за одлазак у пензију и како би сачували систем социјалне заштите, у страху да председник Емануел Макрон планира да га уништи.
a
Фото: pixabay.com

За грађане и туристе то значи да се већ 13. дан суочавају с проблемима у саобраћају пошто машиновође настављају штрајк због Макронове реформе пензионог система.

Школе су данас биле затворене и полагање испита је отказано пошсто су се наставници придружили штрајку, преноси Ројтерс.

Болнице су од својих запослених захтевале да пруже кључне услуге након што су медицинске сестре, лекари и фармацеути изашли на улице како би сачували некада хваљени јавни медицински систем који се суочава с потешкоћама после вишегодишњег смањења трошкова.

Неколико сати уочи почетка протеста, полиција је забарикадирала Јелисејску палату због могућости да насиље изазову активисти покрета "Жути прслуци" или радикални демонстранти, који су бесни због економске неправде.

Притисак расте на Макрона након што је високи комесар француске владе за пензије Жан-Пол Делевој поднео оставку у понедељак због наводног сукоба интереса, али влада за сада не одустаје од планова да повећа старосну границу за одлазак у пензију на 64. године.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести