Штрахе се повлачи из политике, "до расветљења афере Ибица"

БЕЧ: Главни актер афере Ибица, доскорашњи вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО), Хајнц Кристијан Штрахе предухитрио је данас партијске колеге и изгледну одлуку странке да га суспендује саопштењем да замрзава своје чланство.
Kristijan Štrahe Foto Tanjug/ Video
Фото: Tanjug

Штрахе је, на конференцији за штампу, рекао да ставља у мировање чланство у ФПО, као и да се неће бавити политиком, све док се не расветли афера због које је морао да оде са политичких функција.

Рекао је да то чини како би сачувао јединство ФПО и спречио поделу странке.

Штрахеу је, према најави функционера те странке, претила суспензија, или чал искључење из странке, јер га сматрају кривим за велики губитак на превременим парламентарним изборима.

Што се тиче оптужби на мој рачун могу само да поновим да оне нису исправне и да ћу учинити све да осигурам расветљавање. Треба сачекати резултате те истраге, а не унапред неког осуђивати, казао је Штрахе.

Појаснио је да се неће бавити политиком док се све не расветли, већ да ће се посветити породици, коју жели да заштити од даљих напада.

Председништву ФПО пожелео је да искрено анализирају изборни резултат и да донесу одлуке за будућност странке, јер је важно да ФПО остане важан фактор за земљу и грађане.

Једину критику коју је упутио ФПО јесте да нико са њим из врха није разговарао.

Уочи његове конференције за штампу кружиле су бројне спекулације о даљој судбини Штрахеа, које су указивале на могућност подела у ФПО и оснивање нове странке.

Тако се пред његово обраћање на интернету појавила и страница „листа Штрахе“.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести