Штета од 33 милиона евра за холандске живинаре због афере с јајима

АМСТЕРДАМ: Холандски узгајивачи кокошака су претрпели штету од око 33 милиона евра као директну последицу клања и других мера које су спроведене након што је овог месеца откривено да су јаја са њихових фарми загађена токсичном хемикалијом.
jaja
Фото: Tanjug (Vadim Ghirda)

Процена, коју је израчунао Универзитет у Вагенингену на захтев холандског Министарства за економске послове, послата је парламенту уочи расправе о томе како су надлежни органи управљали овом афером, преноси агенција Ројтерс.

Истражитељи су почетком августа открили мало веће присуство фипронила, отрова против бува, од прихватљивих нивоа на холандским фармама кокошака, због чега се брзо приступило клању, стављању у карантин и другим мерама за спречавање даље производње контаминираних јаја.

Касније је уследило повлачење из продаје милиона јаја од холандских кокошака и производа који садрже јаја у земљама широм Европе, а чак и у Азији.

Два Холанђанина који су водили компанију са ветеринарским препаратима Чикфренд ухапшена су и задржана у притвору у Холандији под сумњом за угрожавање јавног  здравља због употребе хемикалија на фармама кокошака.

Белгијске власти истражују да ли је белгијска фирма која је продала Чикфренду препарате  који садрже фипронил била свесна, да ли је саучесник или одговорна за улазак те хемикалије у ланац исхране.

Штета коју је израчунао Универзитет односи се на око 200 холандских фарми и не обухвата финансијске последице вероватно веће финансијске штете проузроковане повлачењем јаја у међународним оквирима, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести