Спор Лондона и Париза: Ко плаћа градњу царине на Ламаншу?

ЛОНДОН/ПАРИЗ: Француска ће затражити од Велике Британије да учествује у финансирању изградње нових царинских пунктова у француским лукама на Ламаншу после Брегзита, пишу британски медији напомињући да Лондон не намерава да пристане на то.
francuska carina tanjug
Фото: Tanjug

Француски председник Емануел Макрон под великим је притиском да то питање покрене током посете Лондону и сусрета са британском премијерком Терезом Меј у јануару, пише "Дејли телеграф".

Француски политичари и званичници, како се наводи, сматрају да Лондон треба да пружи допринос у трошковима јачања граничних контрола, као што чини и сада према Споразуму из Тукеа.Са друге стране, водећи заговорници Брегзита описују ову идеју као "апсурдну" и тврде да Британија не мора да плати "ни пени више" него што је већ договорено.

Ламанш је једна од најфреквентнијих трговинских рута и после изласка Британије из Европске уније биће неопходно успостављање нове царинске инфраструктуре.Портал "Политико" наводи да је председник северног региона О-де-Франс Гзавије Бертран затражио од Макрона да се размотри питање француских споразума о Ламаншу са Британијом након Брегзита.

Разговор званичника Британије и ЕУ о транзицији вероватно ће почети крајем јануара, а очекује се да ће преговори о трговини уследити у марту.

EUR/RSD 117.5169
Најновије вести