Шпанија: Парламент одбио истрагу о бившем краљу

МАДРИД: Шпански парламент одбио је данас, други пут за две године, захтев неколико партија да буде отворена истрага пословних активности бившег краља Хуана Карлоса.
zastava spanije, pixabay
Фото: pixabay.com

Партија Подемос, која је чланица владајуће коалиције, затражила је, заједно са другим мањим левичарским партијама, истрагу поводом писања швајцарског листа Трибун де Женев.

Лист је прошле недеље објавио да је Хуан Карлос пре 12 година, у време док је био краљ, примио од краља Саудијске Арабије 100 милиона долара, а касније дао 65 милиона долара Корини цу Сајн-Витгенштајн, пословној жени чије су блиске везе са Хуаном Карлосом довеле до његове абдикације 2014. године.

Лист је навео, позивајући се на неименоване изворе, да канцеларија швајцарског тужиоца истражује порекло банковног трансфера за Цу Сајн-Витгенштајн, за који каже да је дошао преко фонда у Панами, преноси Ројтерс.

Краљева канцеларија, тужилац у Женеви и представиници Цу Сајн-Витгенштајн одбили су да дају коментар.

Њен адвокат Робин Ратмел саопштио је да је она примила "нетражени поклон од Хуана Карлоса за себе и свог сина".

Владајући социјалисти премијера Педра Санчеса успротивили су се истрази на основу тога што шпански Устав даје краљу имунитет, описујући га у правном смислу као "неповредивог".

Парламент је одбацио предлог гласовима социјалиста и крајње десних странака, Народне партије и Вокса, након што је правни тим оценио да није легитиман.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести