Сорош упозорава: ЕУ ће се распасти као Совјетски Савез

ВАШИНГТОН: Уколико се Европска унија не пробуди и не препозна унутрашње и спољашње претње завршиће као Совјетски Савез, изјавио је милијардер Џорџ Сорош, алудирајући на распад совјетског блока 1991. године.
soros, tanjug video
Фото: Tanjug video arhiva

Како преноси Си-Ен-Би-Си (CNBC) Сорош је рекао да Европа "месечари" према уништењу, а да народ Европе мора да се пробуди пре него што буде касно.

Он додаје да је ЕУ тренутно у "револуционарном тренутку", а да је крајњи исход "крајње неизвестан".

Најгоре од свега, каже Сорош, је чињеница да ни европски лидери ни њени грађани нису свесни ове ситуације.

Сороша тренутно руководство Европе подсећа на совјетски политбиро када се Савез распао - настављајући да издаје указе као да су они релевантни.

По питању избора за Европски парламент, Сорош каже да је то тачка у којој ће доћи до новог сукоба у ЕУ - очекује се да ће антисистемске, евроскептичне партије остварити добре резултате.

"Нажалост, антиевропске снаге уживају предност на изборима. Постоји више разлога за то, укључујући и старомодни партијски систем који је присутан у већини европских земаља, немогућност промене споразума и недостатак правних средстава за кажњавање држава чланица које крше принципе на којима је ЕУ основана", рекао је Сорош.

Што се тиче Немачке, Сорош је оценио да се коалиција окупљена око Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која служи свој последњи мандат, неће моћи да делује у потпуности проевропски, јер притисак врши ултрадесничарска Алтернатива за Немачку (AfD).

Ситуацију по питању Брегизита Сорош види као толико компликовану да Британци, каже, сада само желе да се заврши, иако ће то бити догађај који ће дефинисати будућност Британије у наредних неколико деценија. Он додаје да британска јавност полако свата "тешке последице" које ће имати излазак Британије из ЕУ.

Италија је по његовом мишљењу направила "фаталну грешку" када се 2017. године позвала на Даблински споразум, који налаже да мигранти морају да затраже азил у првој земљи у коју уђу. Бортба Италије са растућим бројем миграната бацила је државу у руке антиевропске Лиге и Покрета пет звезда 2018. године, додаје Сорош.

Како би се изборила са антиевропским силама, Европа мора да препозна своје непријатеље и пробуди проевропску већину.

"У супротном, сан јединствене Европе могао би да постане кошмар 21. века", упозорава Сорош.

EUR/RSD 117.4673
Најновије вести