Шок на изборима у Холандији: Победа странке пољопривредника

АМСТЕРДАМ: Странка пољопривредника постигла је изненађујући успех и биће појединачно највећа странка у горњем дому парламента после покрајинских избора, јавља Би-Би-Си.
h
Фото: Tanjug (AP Photo/Peter Dejong)

Покрет пољопривредника-грађана (БББ) основан је тек 2019. године после великих протеста фармера.

Према прелиминарима подацима избора, требало би да освоји 15 места у Сенату са скоро 20 одсто гласова.

Ово није нормално, али заправо јесте! Гласали су сви грађани који су за нормално, рекла је лидерка Каролин ван дер Плас.

Прокламовани циљ БББ-а је да се бори против владиних планова за смањење емисије азота драстичним резањем броја стоке и откупом хиљада фарми.

Популарност странке се брзо проширила међу бирачима, на основу популистичке платформе која представља традиционалне, конзервативне холандске друштвене и моралне вредности.

Шокирана размером њиховог успеха, лидерка странке је рекла присталицама да бирачи обично остају код куће ако изгубе веру у политику.

Али сада су људи показали да неће више да остану код куће. Нико нас више неће игнорисати, поручила је.

Левичарски савез Зелених и лабуриста на путу је да освоји 15 места у Сенату, док је четвоространачка коалиција премијера Марка Рутеа на путу да освоји 24 мандата, што је осам мање него прошли пут.

Док се обраћала присталицама у среду увече, Каролин ван дер Плас је носила свој заштитни знак - зелени лак за нокте и прстен са наопако окренутом холандском заставом, симболом антивладиних протеста.

Коментатор Бен Коутс описао је резултат као „нешто слично земљотресу у холандској политици".

Иако је њихова политика у великој мери усмерена на супротстављање владиној политици заштите животне средине, он је за Би-Би-Си рекао да би их већина људи окарактерисала као десничарску, популистичку странку која је била прилично против Европске уније, против имиграције и која се залаже за забрану бурки за муслимане.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести