Словенија спремна и на затварање границе због коронавируса

ЉУБЉАНА, ЗАГРЕБ: Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је да је Словенија спремна и да затвори границе уколико се појача ризик уноса коронавируса, јављају словеначки медији.
ljubljana
Фото: pixabay.com

Због ширења коронавируса Словенија ће затворити границе буде ли потребно, односно спроводити мере које су сразмерне и одговарајуће приликама до којих може доћи, казао је Шарец новинарима приликом поподневне прославе предаје новог хеликоптера полицији на љубљанском аеродрому, преноси Хина.

Према речима словеначког премијера у оставци, словеначка влада и здравствене институције дневно прате догађаје због вероватног ризика да ће се вирус појавити и у Словенији.

Постоје и сценарији за даље активности, па и ангажовање цивилне заштите и полиције, ако би дошло до већег броја оболелих, но све те мере треба да буду примерене развоју ситуације.

За четвртак је предвиђено да влада о ризику ширења вируса расправља и на својој редовној сједници, у контакту је с властима у суседним државама, а и Словенија ће се одазвати на састанак који је с колегама премијерима из суседних држава најавио председник италијанске владе Ђузепе Конте.

Здравствене власти у понеђељак су потврдиле да је укупно 13 људи до сада у Словенији било тестирано на нови коронавирус и да су сви тестови показали негативан резултат.

У тзв. кућном карантину су два пара која су прошле недеље у домовину пребачени с крузера Дајмонд Принцес, а тестови спроведени пре тога у Јапану и они у Словенији показали су да нису заражени. Они се добро осећају и немају симптоме болести.

Пленковић: Хрватска спремна за све мере

Хрватска је спремна за све мере које треба предузети у превенцији ширења коронавируса, укључујући и координацију активности са италијанском владом.

Све што треба да предузмемо је у пуној приправности свих служби, у комуникацији смо с италијанском владом, од које настојимо добити све релевантне информације с обзиром на динамику збивања у неколико северноталијанских регија, изјавио је он после консултација са надлежнима из министарства здравља, унутрашњих послова, одбране, државног инспектората и цивилне заштите, преноси Хина.

Он је најавио и свакодневне састанке кризног штаба о превенцији ширења коронавируса као и да ће министар здравља Вили Берош сутра после подне отпутовати у Рим на састанак министара здравља Италије и суседних земаља како би координирали активности.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести