Словенија: Пахор обавестио парламент да нема мандатара

ЉУБЉАНА:  Словеначки председник Борут Пахор обавестио је данас парламент да никога неће предложити за мандатара нове владе јер су му потенцијални кандидати за ту дужност признали да до сада нису успели да окупе потребну већину од 46 посланика у 90-чланом Државном сабору.
pahor, tanjug
Фото: Borot Pahor, foto: Tanjug

Након избора одржаних 3. јуна Пахор је мандат понудио Јанезу Јанши, чија је Словеначка демократска странка (СДС) добила 25 посланичких места, али је он одбио мандат признавши да за избор за премијера и своје владе у парламенту нема потребне коалиционе партнере, иако се нада да би се то "идућих недеља" могло променити.

У писму које је Пахор данас послао председнику парламента Матеју Тонину он наводи да га је о неуспеху досадашњих преговора са потенцијалним коалиционим партнерима обавестио и лидер Листе Маријана Шарца, иако и он ове недеље да покушава да обезбеди већину.

Пахор је у писму Тонину предложио да се седница, на којој ће се парламент обавестити о садашњој ситуацији, одржи што пре како би држава стабилну владу добила што пре и како би се отклонила претећа могућност превремених избора на јесен, ако се не нађе решење, преноси Хина.

Како се наводи, седница ће се највероватније одржати у петак, након чега наступа двонедељни рок у којем кандидате за мандатара поново може да предложи председник државе, али и парламентарне странке и групе које прикупе 10 посланичких потписа

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести