Словенија избори: Јаншина странка победник, у парламенту и ултрадесница

ЉУБЉАНА: У Словенији су вечерас у 19 сати затворена биралишта на парламентарним изборима, а према првим излазним анкетама, Словеначка демократска странка некадашњег премијера Јанеза Јанше, јасни је победник са процењених 24,4 одсто гласова, преноси СТА.
Slovenija/Tanjug-AP
Фото: Tanjug

Наводи се да је, према излазним анкетама, другопласирана Листа Марјана Шареца са 12,6 одсто гласова, док је око 10 одсто гласова освојило више партија, укључујући Странку модерног центра досадашњег премијера Мира Церара (9,8), Левица (9,5) и Социјалне демократе (9,3).

По излазним анкетама, Нова Словенија освојила је 6,6 гласова, Странке Аленке Братушек 5,5 одсто, а Демократска странка пензионера Словеније (ДеСУС) пет одсто гласова.

СТА наводи да, према тим анкетама, следи и изненађући повратак у парламент ултрадесничарске Словеначке националне странке са 4,3 одсто освојених гласова.

Хина оцењује да би велики број странака које су ушле у парламент, ако су излазне анкете тачне, могао да отежа формирање нове владе у Љубљани.

Наводи се да би Јанша као релативни победник требало да добије мандат председника Словеније Борута Пахора да први покуша са формира владу, али Хина оцењује да ће му то тешко поћи за руком ако сви они који су га пред изборе искључили као партнера остану при тим ставовима.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести