Скупштина Северне Македоније констатовала оставку премијера Заева

СКОПЉЕ: Скупштина Републике Северне Македоније је данас констатовала оставку премијера Зорана Заева, која подразумева и оставку целокупне владе.
Severnomakedeonski premijer Zoran Zaev Foto: Tanjug/video
Фото: Северномакедеонски премијер Зоран Заев Фото: Танјуг/видео

Заев је оставку поднео јуче после четири и по године на челу владе, наводећи у образложењу да је она логичан корак који произлази из исхода локалних избора и да је израз преузете одговорности за изборне резултате, преноси македонска агенција МИА.

Заев, који је недавно напустио лидерску позицију у владајућој странци СДСМ на којој је био од 2013. године, налазио се на месту премијера од 31. маја 2017. године, а на изборима 15. јула освојио је други мандат као премијер.

Током његовог премијерског мандата, Северна Македонија је постала пуноправна чланица НАТО-а, али није успела да започне преговоре о придруживању ЕУ због блокаде Бугарске, наводи МИА.

Заев је у августу 2017. године потписао Споразум о стратешком партнерству, пријатељству и добросуседству са Бугарском, а у јуну 2018. године његова влада је потписала Преспански споразум са Грцком за решавање дугогодишњег спора око имена.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести