Скопље: Протести због изјаве Заева, тражи се оставка

СКОПЉЕ: Уз звуке сирена и транспарент "Оставка Заева, слобода за народ", неколико стотина грађана протестовало је данас испред зграде владе у Скопљу против, како кажу, продаје историје на коју је пристао премијер Зоран Заев.
makedonija skoplje
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Протест је организовала опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ против ставова које је изнео Заев у интервјуу бугарској новинској агенцији БГНЕС да Македонија и Бугарска имају заједничку историју, да је Гоце Делчев херој и за Македонце и за Бугаре, да у Северној Македонији у Другом светском рату није било бугарске окупације, него администрације, па се након тога Бугарска приклонила антифашистицкој страни, као и да је СФР Југославија била фактор раздвајања две земље.

"Продаја свега македонског од стране Зорана Заева мора да се заврши. Већ недељу дана Македонци, грађани из целе Македоније дижу свој глас против највеће националне издаје која се догађа у нашој земљи", рекао је потпредседник странке ВМРО-ДПМНЕ Александар Николски и затражио хитну оставку и премијера, и владе, пренела је агенција МИА.

Бугарска блокира почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом, тврдећи да Северна Македонија краде бугарску историју.

Према верзији званичне Софије, македонску нацију створио је Тито 1944. године, а македонски језик је дијалект бугарског.

Протести грађана се одржавају свакодневно у свим већим градовима у Северној Македонији.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести