Североисток САД припрема се за нову мећаву

ВАШИНГТОН: Снажна олуја захватиће овог викенда североисточни део Сједињених Држава, а метеоролози најављују и до 60 центиметара снега, што ће отежати саобраћај и довести до поплава у приобалном подручју.
m
Фото: Tanjug (AP Photo/David Zalubowski)

Национална метеоролошка служба данас је издала упозорење на мећаву за шире градско подручје Бостона, у којем живи готово 4,9 милона становника.

За сутра се најављује око 60 центиметара снега и налети ветра од 112 километара на сат. Највише снега пашће у југоисточном делу Масачусетса, укључујући популарне туристичке дестинације Кејп Код и Мартас Вињард, преноси Глас Америке.

Проглашавамо ванредно стање због снега од вечерас. Становници се охрабрују да не излазе из куће, саопштила је градоначелница Бостона Мишел Ву.

Упозорења на зимску олују на снази су од Северне и Јужне Каролине до Мејна, где се очекује да ће пасти најмање 30 центиметара снега, а налети ветра би могли да достигну до 80 километара на сат.

Путовање ће бити готово немогуће. Ово је прва веома велика олуја ове године. Имамо их сваких пар година. Није неубичајено, навео је метеоролог из Националне метеоролошке службе Патрик О'Хара.

Олуја се приближава тачно 44 година након што је огромна мећава захватила подручје Нове Енглеске. У Бостону је 1978. године пало готово 70 центиметара снега, затворен је главни аутопут, грађани су били заробљени у својим домовима, а десетине људи су погинуле.

Данас је већ отказано више од 2.000 летова за суботу. У Њујорку, највећој америчкој метрополи, могло би да падне више од 20 центиметара снега. Гувернерка државе Њујорк Кети Хокал на Твитеру је позвала грађане да не излазе на путеве ако то није неопходно.

Метеоролошка служба упозорила је да би због снега видљивост на путевима могла да буде знатно смањена, те да ветар могао у неким подручјима да доведе до обарања дрвећа и нестанка струје.

У неким подручјима већ је најављено затварање библиотека, клиника, цркви и радњи у суботу. Очекује се и велики пад температуре у источном делу САД.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести