Северна Кореја: Сматраћемо Трампа сенилним старцем ако настави

ЛОНДОН: Северна Кореја поновила је вербалне нападе на америчког председника Доналда Трампа, након што је претио војном акцијом, наводећи да ће га сматрати сенилним старцем ако настави да користи провокативни језик.
severna koreja pixabay
Фото: pixabay.com

Прва заменица севернокорејског министра спољних послова Чое Сон Хуи поручила је преко државних медија, а након што је Трамп северниокорејског лидера Ким Џонг Уна назвао "рокет мен" и запретио војном акцијом, преноси АП.

"Ако се поново употреби било који језик и изрази који подстичу атмосферу конфронтације, то се мора дијагностиковати као повратак сенилног старца", рекла је Чое.

Она је истакла да су Трампове примедбе "подстакле таласе мржње Северне Кореје према САД", јер су показале "непристојност према достојанству врховног вође".

Према њеним речима, Северна Кореја ће одговорити на свој оштар начин уколико Трамп поново употреби сличне фразе и покаже своју намеру да провоцира Северну Кореју.

Северна Кореја је већ назвала Трампа сенилним 2017. године, преноси ББЦ и додаје да је ово први пут за више од годину дана да је Пјонгјанг отворено критиковао Трампа.

Чое је употребила израз "dotage of a dotard", при чему реч "дотард", према енглеском Оксфордском речнику значи стар и слаб, односно означава особу чије су менталне способности ослабљене, конкретно, особу којој је у старости умањен интелект или разумевање.

Рец "dotage" значи "ослабљен интелект или разумевање у старости", или се у општој употреби тумачи као "старост".

Трамп и Ким срели су се последњи пут у јуну у демилитаризованој зони између две Кореје, али након тога Северна Кореја је наставила са тестирањем балистичких ракета, последњи пут прошле недеље.

 

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести